Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

A legtöbb stopperes óra úgy működik, hogy a stopper indítása után a középső másodperc mutató méri a másodpercet, és a számlapon az apróbb segédszámlapok pedig különböző egységeket, mint fél óra, óra, perc, stb. A Breguet Type XXII nem így működik.

 

A Breguet az élő példája annak, hogy magas szintű órakészítés nem csak svájcban történik. Abraham-Louis Breguet 1747-ben született a svájci Neuchatel-ben, egy hugenotta család gyermekeként. A hugenották szerepéről a svájci órakészítés kialakulásában már írtunk ITT. Érdekes látni azt a történelmet konkrét példákkal, amikről eddig inkább csak nagyvonalakban volt ismeretünk. Abraham fiatalon elvesztette édesapját, anyja pedig újraházasodott, és talán isteni véletlen, hogy Abraham nevelőapjának óraboltja volt Párizsban. Így alakult, hogy miután nem sikerült Abraham érdeklődését felkelteni az órakereskedéssel -hiszen még csak 15 éves volt-, Versailles-ba került kitanulni az órásmesterséget, majd 28 évesen, 1775-ben megalapította a Breguet-t, mint márkát, ami azóta számtalan jellegzetes és maradandó fejlesztést adott az órás világnak.

Breguet Type XXII 3880 - egy rendhagyó kronográf
Breguet Tradition 7077 – Forrás: ABTW

Innen egy hirtelen és nagy ugrással elérkeztünk a huszadik századba, egészen a kvarcválsághoz, amikor is szembesülünk azzal, hogy az 1970-es évekig az órakészítést egyik legmagasabb szinten művelő Breguet is tud szorult helyzetbe kerülni, ekkor költözött át Franciaországból Svájcba. A 70-es, 80-as években több tulajdonosa is volt a márkának, de igazán stabillá csak a több márkát is megmentő Swatch Group érkezésekor vált, 1999-ben.

Breguet Type XXII 3880 - egy rendhagyó kronográf
Breguet Tradition 7087 – Forrás: robbreport.com

A Breguet élen járt a fejlesztésben, újításokban, ami nem csoda, hiszen az órás mesterség legrégibb, napjainkban is létező márkái közé tartozik. Ennek eredménye például a Breguet Type XXII.

Breguet Type XXII 3880 - egy rendhagyó kronográf

Első ránézésre egy viszonylag nagy méretű kronográf. Ezt az érzést nem is átmérőjével kelti, hiszen manapság a 44 milliméter teljesen megszokottnak számít, hanem vastagságával. A 18 milliméter vastag tok legtöbbször olyan óráknál indokolt, amik vízállósága legalább 3-500 méter (Sea-Dweller, Planet Ocean Chronograph…), mindenestre kifejezetten nagynak hat csuklón.

Breguet Type XXII 3880 - egy rendhagyó kronográf
18 mm.

A tok, a számlap és a mutatók egyébként szépen kidolgozottak, a pilóta-hangulatot sugárzó számlapra arab számos, festett, világító indexek kerültek, a búvárlünetta pedig nem teljesen funkcionális, hiszen mindkét irányba tekerhető.  Viszont ezeknél a jellemzőknél lényegesen érdekesebb a szerkezet.

Breguet Type XXII 3880 - egy rendhagyó kronográf

A werk 10 Hertzen működik, tehát óránkénti lengésszáma a svájci óráknál megszokott 28.800 helyett 72.000. Ez azt jelenti, hogy egy másodperc alatt húszat lép a másodperc mutató, szinte folyik. Ilyen lengésszám mellé viszont egyedi járatra volt szükség (A járat a billegő – horgony – gátkerék együtt, részletesebben ITT fejtettük ki.), ez pedig, legalábbis a hajszálrugó és a gátkerék a Breguet nevéhez méltó módon, napjaink óragyártásának leginkább előremutató anyagából, szilíciumból készült. Hogy ezt a szokatlan sebességű mozgást bármikor nézessük, az acél hátlapon egy kisméretű helyet hagytak meg zafírüveggel fedve, pontosan a járat fölött.

Breguet Type XXII 3880 - egy rendhagyó kronográf
A billegő és az egyedi gátkerék.

Maga a stopper működése, és a segédszámlapok kiosztása sem mindennapi. Alapvetően A segédszámlapok mérnék a percet harminc, vagy hatvan perces skálán, valamint a stopperrel mért órák számát. A Type XXII esetében ez egészen másképp működik. Kilenc óránál a folyamatos másodpercmutató jár, hat óránál egy 12 órás segédszámlap, amire a második időzónát tudjuk beállítani, három óránál pedig egy 24 órás segédszámlapot találunk. A dátumot a 12 órás segédszámlap alsó részére illesztették.

Breguet Type XXII 3880 - egy rendhagyó kronográf

Ami igazán érdekes, az a stopper másodperc és perc egységet mérő része. A stopper elindítása után elindul a másodperc mutató, ami 30 másodperc alatt tesz meg egy kört, az egyébként megszokott egy perc helyett. A másodperc mutató elindulása után látjuk meg az alatta elhelyezett mutatót, ami pedig a percet méri. Hogy tudjuk, hogy a másodperc mutató éppen az 1-30, vagy 31-60 másodperc közötti körében van a percindexek között piros és fehér jelzést hagytak.

Breguet Type XXII 3880 - egy rendhagyó kronográf
A percindexek közötti piros és fehér jegyzések és a percmutató állása jelzik, hogy a másodpercmutató az adott percen belül első, vagy második félben jár. Nehéz lenne ennél egyszerűbben megfogalmazni.

Nem mindennapi megoldás, és első olvasatra talán bonyolult is lehet, mindenesetre ötletes. A flyback funkció pedig a hab a tortán. A flyback lényege, minthogy tükörfordításban visszarepülést jelent, hogy a stoppert anélkül nullázhatjuk, hogy előtte megállítanánk a mérést. Tehát bármelyik pillanatban megnyomhatjuk a stopper nullázó gombját, a másodpercet és a percet mérő mutató visszaugrik nullára és kezdik a mérést elölről.

Breguet Type XXII 3880 - egy rendhagyó kronográf
Részletek…

A járástartalék a magas lengésszám miatt valamivel rövidebb, mint kategóriájában megszokott, 40 óra, de automata szerkezet lévén, ha hordjuk, akkor közel felhúzva tarthatjuk folyamatosan. Összegezve a látottakat, érthető, hogy a Breguet nem egy fiatal márka, és nem azt nevezik újításnak, hogy egy modellt egy helyett  kétféle anyag/színkombinációban is kiadnak. A Breguet máshonnan és máskor indult, és ez az előnye, amikor a valódi “fine watchmaking”-re terelődik a szó (kifejezetten magas minőségű órakészítés), mindig is érezhető lesz. Az óra 2012-es  bemutatású, akkori ára ~ 20.000 amerikai dollár volt.

 

Az óra a Watch Center Europe kollekciójából jött szembe.