A Constellation magyarul csillagképet jelent, aminek mozgása állandó és kiszámítható. Mi más jelképezhetné jobban egy gyártó feslőkategóriás, kronométer pontosságú óráját, ha nem ez. Így lett a jelképe a modellcsaládnak a hátlapba gravírozott, jellegzetes csillagvizsgáló.

1948-ban 100 éves volt az Omega és kiadtak egy Centenary elnevezésű modellt 33 és 35,5 milliméteres arany tokban, amiből mindössze 8000 darab készült. Az akkori korra jellemző elegancia áradt az órából és kronométer minősítésű automata szerkezet hajtotta.

Omega Constellation a hetvenes évekből
Omega Centenary modellek ’48-ból. forrás: web

Akkora sikere volt a modellnek, hogy az Omega ki kellett találja azt a típust, amit nagy mennyiségben is tudnak gyártani, kronométer minősítésű, és a kollekció csúcsát képezi. Ez lett a Constellation, 1952-ben. Akkor még sokkal inkább volt öltönyóra kinézete, de egy biztos, mindig volt egyénisége. A legismertebb a pie-pan számlapos változat volt a hatvanas években, a klasszikus, vintage Constellation-ként talán ez él a fejekben.

Omega Constellation a hetvenes évekből
Az egyik legismertebb vintage Constellation, a pie-pan számlapos. – kép: Resool

Érdekesség még, hogy a kereslet akkora volt, hogy az Omega csak ontotta ki a különböző verziókat, egészen a kvarcválság borús időszakáig 200 különböző változatot készítettek – az Omega archívuma szerint, a gyűjtök szerint ez inkább 300. Aztán jött a kvarcválság, és jött az azóta is ismert Constellation család a maga jellegzetes kör alakjával, a sas-karmokkal 3 és 9 óránál és a messziről is felismerhető fémszíjjal.

Omega Constellation a hetvenes évekből
Omega 1502.40, egy Constellation az ezredfordulóról

De ne szaladjunk előre. Jelen írás tárgya pont a két említett korszak között készült, a hetvenes években. Amikor hódított a négyzet és a téglalap, sőt, minden ami eltérő volt az addig megszokott, talán már unalmas, öltönyórás kör alaktól. Ahogy Gerald Gentát is a hetvenes évek szögletessége ihlette a hajóablak-forma használatánál (lsd. AP Royal Oak és Patek Philippe Nautilus), úgy terjedt el a legtöbb gyártónál, így az Omegánál is, és értelemszerűvé vált, hogy a zászlóshajó, tehát a Constellationt is “négyzetre emeljék”.

Omega Constellation a hetvenes évekből

Ennek a kornak a szülötte ez az 1974-ben készült Constellation, aminek két referenciaszáma is van. Egyik a tok referenciaszáma, 168.002, a másik pedig magának a típusnak, 368.0855. Utóbbinak még jelentése is van. Az Omega ebbe a számba építette bele a típus jellemzőit. A hármas azt jelenti, hogy fémszíjjal készült, a hatos, hogy nem stopperes, a nyolcas pedig, hogy kronométer minősítésű. A további számokat ilyen szempontból már nem fejtették ki.

Omega Constellation a hetvenes évekből

A 37×42 milliméteres tok formájából adódóan kifejezetten férfias méretű és korához képest igen jó állapotban van. Viselésből eredő apróbb karcok vannak rajta, ezeket az írás végén a galériában lehet egyesével megnézni. Viszont ez az állapot még bőven az, amikor nem illik, de legalábbis nem jó érzés polírozni egy félantik órát. Egyszerűen kár bántani ennyi miatt.

Omega Constellation a hetvenes évekből

Gyárilag még 30 méteres vízállósággal készítették, azt is talán csak azért, hogy el lehessen mondani, hogy ha ráfröccsen, kibírja. Bár a tömítések épek és az üveg is sérülésmentes, ha nem egy masszív, vízálló tokról van szó, nem érdemes kockáztatni. Az élek határozottak, szépen válnak el egymástól a szálhúzott és polírozott felületek.

Omega Constellation a hetvenes évekből

A számlap a kronometer-kedvenc selyemszámlap. Ami viszont teljesen egyedivé teszi, hogy nem ép. Van gyártó – eheti játék, vajon melyik ez a gyártó, facebook poszt alatt várjuk a megfejtést -, amelyik valahogy előnyére tudta váltani a hibás darabokat, és gyűjtői ritkaság lett a töredező számlapból, és a kifakult lünettából. Hogy egész konkrétan mi történt ennek az Omegának a számlapjával, azt nem tudni, de nagyon jót tett vele. Apró mélyedés-szerű pöttyök vannak véletlenszerűen a számlapon. Ami biztos, hogy nem ázott meg, így nem gombás, és nem penészes. A mutatókon és az indexeken a természetes öregedés nyoma látszik csak, a sunburst hatást pedig nem lehet elveszíteni.

Omega Constellation a hetvenes évekből
Szépségpöttyök

A szerkezet az Omega sajátja, az 1972-1984 között gyártott cal. 1011, 42 órás járástartalék mellett 28.800-as lengésszámon dolgozik. A járása kiváló, Hantos László szervizelte 2016.07.31-én, tehát legalább még három és fél éve van a következő szervizig.
A szíja a gyári, bár első ránézésre úgy tűnik, de nem (!) integrált, tehát könnyen cserélhető bőrszíjra, perlonra, ízlés szerint. A szíj nem lóg és nincs megnyúlva, ahhoz képest, hogy 44 éves, nagyon jól tartja magát. Az élek a tokhoz hasonlóan itt is jól látszanak.

Omega Constellation a hetvenes évekből

Összességében nem egy lelakott óra. Amikor használták, akkor sem téglát hordtak benne, és a szervizek is normális helyen történhettek, mert kifejezetten szép állapotban maradt meg. Jó darabig költségmentes darab, ami a hetvenes évek kitűnni vágyását hozta, és a megszokott ötvenes-hatvanas évek kör alakú egyszerűségét hagyta el. Mindezt úgy, hogy a négyzet alakú tokkal, a látványos szíjjal és a selyemszámlappal hozott egy kis funky-t és ha az állapotából indulunk ki, sokáig sugallja még a hamisítatlan hetvenes éveket.

Irányár: Elkelt
kronoshop@kronometer.hu

Típus: Omega Constellation
Referenciaszám: 168.0062/368.0855
Gyártasi év: 1974 (serial 38……..)
Tok: 37x42mm, 316L rozsdamentes acél,
Vízállóság: eredetileg 3 bar / vízben használni nem javasolt, évente nyomáspróba viszont javasolt
Szíj: Gyári Omega.
Számlap: Sunburst ezüst, enyhén patinás mutatókkal és indexekkel, pont formájú mélyedések szétszórtan a számlapon
Szerkezet: cal.1011 – 42 óra járástartalék, 28.800-as lengésszám, kronométer minősítésű (a COSC szabvány alapján napi -4/+6 másodperces megengedett maximális járáseltérés). 2016.07.31-én szervizelt
garancia: 6 hónap, kronometer.hu
Galéria: