Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

Minden órakedvelő fejében megfordult már legalább egyszer, hogy milyen jó lenne, ha az óratok karcolhatatlan anyagból készülne. Voltak erre próbálkozások az elmúlt fél évszázadban, mégis eddig a Rado az a gyártó, aminek a legjobb megoldása született erre a problémára.

Szembejött: Rado D-Star - a megkarcolhatatlan
Vintage DiaStar

A Rado bár 1917-ben alapult márka, akkor még Schlup & Co. néven indult, és az ötvenes években tértek át a Rado névre. A kvarcválságot ők is nagyon rosszul élték meg, végül a Swatch Group tulajdonában kötöttek és a Longines-nal egy szintre pozicionálták, legfőbb megkülönböztetőjévé pedig a kerámia felhasználása vált.

Szembejött: Rado D-Star - a megkarcolhatatlan
Rado HyperChrome – kép: ABTW

Az első DiaStar modellt 1962-ben mutatták be, amikor az óragyártók elsősorban aranyat, acélt, rezet, és nagyritkán platinát használtak óratok készítésre. A Rado ezzel szemben egy volfram-karbid ötvözetet – egy kerámia -, ami a gyémánt után az egyik legkeményebb anyag. Az ötvözet elkészítése 1000 baros nyomáson történik egy vákuum-kemencében. A végeredmény pedig egy fémes hatású, rendkívül karcálló anyag.

Az ezt követő fél évszázadban a Rado bár készített acél tokos órát, a fő profiljuk továbbra is a kerámiával való kísérletezgetés maradt. Ennek eredménye, hogy napjainkban már több különböző fajtájú kerámiatok létezik kollekciójukban, más jellemzőkkel, más megjelenéssel és más árkategóriában is.

Szembejött: Rado D-Star - a megkarcolhatatlan
Rado True ThinLine

A kerámiatokos órák belépő szintje a D-Star. A Ceramos elnevezésű anyag kerámia, pontosabban titán-karbid és fém ötvözete, így egyrészről megkapjuk az acélhoz, vagy platinához hasonló színvilágot, másrészről pedig a kerámia kedvező tulajdonságait, a karcállóságot, és a alacsony súlyt.

Szembejött: Rado D-Star - a megkarcolhatatlan
Ceramos tok

A D-Star két méretben, 38 és 42 milliméteres tokban kapható, itthon, újonnan aránylag drágán, 4-600.000 forint között, viszont a használt darabok már igen jó áron megszerezhetőek, pont ezért is örültünk annak, hogy szembejött egy. Ráadásul a 38 milliméteres változat. Ez két okból érdekesebb, mint az XL: Egyrészt a számlaphoz képest arányaiban nagy párnatok miatt, hogy mennyire lehet kicsi egy egyébként teljesen közepes méretű óra, ha apróbb a számlapja, másrészt pedig azért, mert ez az itthon nehezebben beszerezhető darab.

Szembejött: Rado D-Star - a megkarcolhatatlan
D-Star

A Ceramos tok különlegessége azon túl, hogy nagyon minőségi hatást kelt, az élek pontosak és finoman kidolgozottak, és szépen tükröződik, az, hogy sehol nincs rajta karc. Egyáltalán. Nagyjából három éves az óra, szinte mindennapos használatban van, és egyetlen ütődés, horzsolás, sérülés nincs rajta, teljesen olyan, mintha új lenne, annak köszönhetően pedig, hogy fémötvözet, nem törik annyira könnyen, mint a “hétköznapi” kerámiatokok.

Szembejött: Rado D-Star - a megkarcolhatatlan

Ez már nem mondható el a szíjról, ami viszont acél, és szépen gyűjti a karcokat. Ezek könnyen polírozhatóak, az egyetlen gond ezzel, hogy a csaton nagyon halványan gravírozott RADO felirat egész gyorsan el is tűnik.
A tükröződés miatt nehéz fényképezni az órát, mindig olyan színe van a toknak, mint a tárgynak, tájnak, ami tükröződik benne, de pont ez adja a sokszínűségét. Azt írtam már, hogy nem karcos?

Szembejött: Rado D-Star - a megkarcolhatatlan

A számlap minősége passzol a Swatch Group, és egy felső-középkategóriás márka arculatába. Nem kirívó, nem  fehéraranyból készültek az indexek, és a mutatók, könnyen átlátható, a számlap körüli gyűrűn a percosztás oldja az óra elegáns hangulatát, és egy kis sportosságot visz bele, csak úgy, mint a piros másodperc mutató és a számlap közepének nyomott hullámmintája. Ha csoporton belül nézzük, akkor Omega modellekkel semmiképpen nem hasonlítanám össze, a vele egyidős Longines modellekhez közelebb áll. Ha azt vesszük figyelembe, hogy a D-Star nem a kollekció csúcsa, és a Radonak az anyaghasználata az erőssége, akkor máris megtaláltuk az óra képzeletbeli helyét.

Szembejött: Rado D-Star - a megkarcolhatatlan

Érdekessége a logó, ami a Rado kezdeti korszakától kezdve nem fix, hanem a kis horgony a mozgástól függően mozog, tehát nincs fixen rögzítve, a gravitáció határozza meg, hogy éppen merre álljon, ötletes részlet. A szerkezet – ha már a Swatch Group márkája – ETA 2824-2, 38 óra járástartalékkal, 28.800-as lengésszámmal. Rosszat ebben a kategóriában nem lehet rá mondani, de piedesztálra sem kell emeljük, megbízható, könnyen szabályozható konstrukció, még a hetvenes évekből, napjainkig csiszolva.

Szembejött: Rado D-Star - a megkarcolhatatlan
ETA 2824-2

Talán kár a két méret. Elég lenne egy köztes, 40 milliméteres, és akkor egy átlagos csuklójú férfi nem pont ezek között rekedne meg. A 38-as egy 18-19 centiméteres csuklón már hathat kicsinek, a 42-es viszont pont a tok tükröződése, és élei miatt már éppen nagy. Ami pedig tükröződik, az csillog is, ami csillog, az feltűnő, és nem biztos, hogy a már alapvetően feltűnő tok még nagy is kéne legyen, ez viszont már abszolút ízlés kérdés. Az volt már, hogy a Ceramos tok nem karcolódik?

Szembejött: Rado D-Star - a megkarcolhatatlan
A 38-as D-Star és a 36 milliméteres Datejust egymás mellett.

Tehát zafírüveg, 100 méteres vízállóság, Ceramos tok, igényes fémszíj és megbízható svájci szerkezet. Ennyiért Omegát még nem kapni, Longines-t, Oris-t, Ball-t, TAG Heuert lehet, de azok mind karcolódnak. Ez pedig nem. Sőt, a HyperChrome és High-Tech Ceramic tokos modellek valamivel még dögösebben is néznek ki, ott el lehet szakadni a megszokott óra-szerű megjelenéstől és fémes színtől. Használtan ritkán bukkan fel D-Star, de ha éppen mégis, akkor 150-300.000 forint között elérhető.

Szembejött: Rado D-Star - a megkarcolhatatlan