Ki gondolta volna, hogy rövidesen előrukkol az Omega új, limitált Speedmasterekkel. Még ki sem hűlt az Ultraman verzió füstölgő híre, máris itt a következő limitáció.

2020-ban Japánban, Tokióban kerül megrendezésre a nyári olimpia és az Omega, mint az olimpiai játékok hivatalos időmérője, előszeretettel készít különkiadásokat ezen alkalmakra. A 2016-os riói játékokra Speedmaster Mark II-vel és Seamaster Diver 300-zal készültek, a 2018-as phjongcshangi téli olimpiára a Planet Ocean-hez és az Aqua Terrához nyúltak, készült külön ötkarikás Seamaster kiadás és most – 24-én -, hogy éppen két év van hátra a 2020-as olimpiáig, be is mutatták az első fecskéket egy öt darabos Speedmaster limitáció képében.

Ami meglepő, hogy az Omega nem verte nagy dobra a bemutatót, a japán honlapjukon jelent meg a kollekció, és kizárólag a japán butikokban (lesz) elérhető. Európába a híre is a fórumokon, Facebook csoportokon keresztül jutott csak el, a hivatalos nemzetközi oldalon jelen cikk írásakor nyoma sincs.

Ami miatt viszont gyorsan híre kelt a kollekciónak, hogy a Speedy-fanok észrevették, hogy egyik-másik olimpiai limitáció nagyon hasonlít már létező modellekre. De menjünk sorban. Méretben és technológiában megegyezik az alap Moonwatch-csal. 42 milliméteres tok, zafíürveg mindkét oldalán tükröződésmentes bevonattal és a megszokott kézihúzós cal. 1861.

Színekben az olimpiai ötkarikát idézi, ebben már nagyon otthon van az Omega, köszönhetően a korábbi olimpiai kiadásoknak. Három acél és kettő arany-acél darabot találunk az új kiadásban. Az acél modellek a karika kék, fekete és piros színeit idézik, az arany-acél modellek pedig a sárgát és a zöldet. Utóbbi darabokon a stopper gombjai, a korona, a lünetta, a mutatók és indexek, valamint a stopper segédszámlapjainak gyűrűi készültek az Omega saját, 18 karátos “Sedna” aranyából.

A létező modellekkel fennálló hasonlóságok is érdekesek. A piros és zöld lünettás modellek csak érintőlegesen, színvilágban kapcsolódnak a Master Chronometer Moonphase modellekhez, azok adhatták az ihletet – bár ennyi Speedy után nehéz olyat találni, ami nem hasonlít legalább egy kicsit valamely másikra. A többinél már feltűnőbb a hasonlóság (a galériába töltöttünk fel képeket a régebbi verziókból is).

Az arany-acél, fekete számlapos változat például az Apollo 15 35. évfordulójára készült modellre hajaz, csupán apró részletek beli eltéréseket látunk, mint például a lépcsőzetes számlap az új típusnál. A kék számlapos a 2005-ben bemutatott Gemini IV szériára hasonlít, a fekete-fehér, tehát panda számlapos pedig a 2004-es Apollo 11-re. És itt nem csak ihlette az új darabokat a régi, hanem kifejezetten hasonlítanak.

A Speedmaster kiadások lassan elérik a 100 különböző verziót (ha még nem érték el, csak idén készült legalább 7), tehát tényleg kreatívnak és valamennyire bevállalósnak is kell lennie a dizájn-csapatnak, hogy újat alkossanak, de a klasszikus Moonwatch farvízén.
Árak tekintetében szerencsére nem szállt el az Omega, minden egyes modell a kollekcióban 2020 darabra limitált, jenről váltva 5235 euró, míg az arany-acél darabok közel 6500 euróért kaphatóak, csak Japánban és kizárólag az Omega butikokban. Az igazán fanatikus gyűjtök megvehetik 5 darabos szettben, szép díszdobozban, extra bőrszíjakkal. Ilyen szettből 55 elérhető csupán.

Galéria:

 

Hírforrás: Fratellowatches.com