Több cikkünkben szóba került már a Swatch fontossága a svájci óraiparban, például itt. A Swatch az a márka, ami újra életet adott a svájci óraiparnak. Napjainkban már nem megmentenie kell az ipart, hanem egy egyedi réteget fenntartani.

És ebbe a rétegbe illenek bele leginkább a márka arculatát adó színes, olcsó, javíthatatlan műanyag órák. Ez így elsőre nem hangzik túl jól, viszont igenis van létjogosultsága. Vidám, egyszerű darabok, és svájciságukhoz képest tényleg olcsók. Sokszor még a különkiadások is.

Uma Wang limitált kiadása

Az elmúlt évek során a Swatch számos művésszel dolgozott együtt, hogy a megszokottnál is érdekesebb, látványosabb darabokat hozzanak össze, viszont limitált szériában. Ilyen volt például a Kiki Picasso által tervezett darab, ami napjainkban több ezer euróért cserél gazdát – árveréseken.

Kiki Picasso féle gyűjtői érdekesség

Most Justine Smith, a nemzetközileg elismert szobrász-, és festőművész alkotott közöset a Swatch-csal. Smith-t jellemzően a pénz különböző, és szokatlan felületeken való ábrázolása mozgatja, fegyvereket dekorál, “pénz-térképet” készít és egyéb montázsokat, most már viszont órát is.

A brit pénzügyi és politikai lap, az Economist 175. évfordulójára készített egy pénz-témájú darabot, amin a világ különböző pénznemei jelennek meg, kifejezetten színes formában.

 

A gyártó az ún. “New Gent” típusú, 41 milliméteres műanyag tokját használja, svájci Swatch kvarcszerkezettel. Amellett, hogy 3953 darabra limitált, az ára nem annyira kiugró, 85 dollár környékén lehet majd kapni (az Államokba 300 darab kerül összesen).

Forrás: abtw