A limitált Speedmasterek jellemzően a Holdra szállás, vagy valamely űrhajónak, programnak az évfordulójára készülnek. Az elmúlt években egy kicsit talán felgyorsult a limitációk kiadása, és egyre több, az űrrepüléstől a klasszikus formájában teljesen független témához kapcsolódó darab jelent meg.

A #Speedytuesday verzió, ami elég jóra sikeredett, a japán olimpiai (újra)kiadások, a Hodinkee 10. születésnapjára készült darab, és az Ultraman is. Utóbbit kevesebb, mint egy óra alatt elkapkodták, akik kellőképp szemfülesek voltak, és érzeték, sejtették, vagy tudták, hogy az Omega mikor mutatja be az újdonságot.

Bal oldalt a klasszikus Moonwatch, PhenomeNato szíjon, jobb oldalt az Ultraman, Omega Naton.

Az Ultraman egy 1966-67-ben, japánban sugárzott sci-fi sorozat. A kor megfelelő speciális effekt tömkelegével, amik akkor még piacképesnek számítottak, mi több látványosnak, ma pedig csak mosolygunk rajta. 1971-ben “The Return of Ultraman néven érkezett egy visszatérő évad, ahol olykor az Omega is nagy szerepet kapott egy 145.012-67-es referenciaszámú Speedy-vel.  Mindenképp érdemes belenézni, hogy lássuk, minek állít limitált szériát az Omega:

Míg az alap Moonwatch nem variál színeket, addig az Ultraman verzió pont ettől érdekes. Amiben a legjobban hasonlít a sorozatban látott típusra, az a narancssárga másodpercmutató. Pont. A többi – nem is annyira apró – részlet már az Ultraman kultuszhoz tartozik.

Nehéz kellőképpen átérezni egy olyan kultuszt, aminek legtöbbünket a szele sem érintette meg, főleg úgy, hogy a kultuszhoz köthető apróságok nélkül egy olyan Speedy készülhetett volna, ami nem csak az Ultraman rajongók számára érdekes. Ilyen apróság például a folyamatos másodperc segédszámlapján lévő domború Ultraman fej, ami a szetthez kapott UV lámpával máris jól látszik.

UV lámpa nélkül éppen csak látjuk, hogy domborodik valami, tehát alapvetően nem zavaró. Narancs lett az említett központi másodpercmutató, a számlap szélén az apró ötperces indexek téglalapjai, és még egy érdekesség, három óránál, a stopper percgyűjtője az első három percben narancs. Ennek az oka, hogy Ultraman szuper ereje három percig tart ki a Földön. Mérheti.

Alul a klasszikus Moonwatch, felül az Ultraman.

A folyamatos másodperc segédszámlapján a mutató is Ultraman ihletésű mintát kapott, és narancs lett a Tachymétre felirat a lünettán. Az ún. DON (Dot Over Ninety) pedig egy külön figyelmesség a korabeli Speedy-k rajongóinak. A sorozatban még a lépcsőzetes számlap elrendezésű, ún. step dial szerepelt, egyértelmű volt, hogy az Ultraman kiadás is ezt kapja meg, öregedő tríciumra hasonlító, vintage hatású világító festékkel.

A kellőképpen űrkapszulára hajazó dobozban ötletes az UV fényre megjelenő Ultraman felirat. Az óra körüli fedlapot megemelve találunk a NATO mellé egy bőrszíjat, és az UV lámpa/stiftkiszedő multiszerszámot.
Az alapvető jellemzői egyeznek a hétköznapi Moonwatch-csal: 42 milliméteres átmérő, cal.1861-es szerkezet, 5 bar vízállóság, csavart tokfülek (Lyre-tok), tehát ezen a téren nem kell különbséget tegyünk, sőt, a plexiben is gyönyörűen láthatjuk a gravírozott Omega logót.

Annak kapcsán konkrét kijelentést tenni, hogy jó-e ez a kiadás, vagy sem, nem lehet. Ötletes, és látványos a narancs szín használata, az Ultraman fej a másodperc segédszámlapján pedig maradjon meg mindenkinek a maga döntése. Annak tükrében végképp, hogy ez a különkiadás a maga 2012 darabra szóló limitációjával, 1,75 millió forintba kerül(t) nálunk.

Galéria:

A találkozót és a lehetőséget köszönjük a PhenomeNato Straps-nek