Talán a legnagyobb szörny-ikon japánban Godzilla. Ha pedig egy ilyen ikonnak évfordulója van, mindenképp társul hozzá egy limitált karóra is. Az, hogy ez egy Grand Seiko, az csak nyomatékosítja, hogy mekkora jelentősége van Japánban ennek a gyilkos dínónak.

Lássuk be, az ötvenes és hatvanas évek technológiái lehetővé tették ugyan nagyon jó karórák készítését, de a CGI és/vagy VFX ipar még nem állt a helyzet magaslatán (mindkettő a számítógéppel létrehozott képeket és azok módosoítását jelentik, azoknak részei, de ebbe ne mélyedjünk el). Pont ezt az akkor még nem ismert űrt pótolták a kellékesek és a díszletesek. Az ilyen jellegű próbálkozásokat láthatjuk akár az 1954-es Godzillában, akár az 1962-es James Bond filmben, a Dr. No-ban. Meg még számtalan másik filmben.

Az Ultramannek is láttuk már feldolgozását svájci és hongkongi módra egyaránt, viszont a 65. évfordulós Godzilla a Grand Seiko kollekciójában teljesedik ki igazán. A Seikonak egyébként is messzenyúló kötődése van a szörnnyel, az első részben ugyanis Ginza kerületében garázdálkodik a szörny és lerombolja az ikonikus óratornyot is – ami alatt egyébként 1952-ben nyittot meg a Seikohoz közeli Wako viszonteladó.

 

A tokformát már ismerjük a Bázelben bemutatott oroszlánsörény-számlapos GS-ből, szerintem külön dicséretes, hogy a megszokott GS tokforma mellé egy ilyen 70-es éveket idéző vonalakkal megálmodott tokot is beépítettek a kollekcióba. Engem speciel a 6139-6002-es Seikora emlékeztet (Pogue, kronó) az “éles párnatok”.

A számlap nagyon szépen texturált, az enyhén háromszög domborzatú vonalak a középpontból indulnak és szélesednek a számlap széle felé, így hiába piros a számlap, a fény-árnyék játék hatására inkább piros-fekete. Csak úgy, mint a szíj, ami cápabőrből készült, texturájában és szintén piros-fekete színében Godzilla bőrére emlékeztet.

A szerkezetet már ismerhetjük a Grand Seiko kollekciójából, 9R15-ös Spring Drive szerkezet, 72 órás járástartalékkal és kvarcórákat megszégyenítő potnossággal. A tok 44,5 milliméter átmérőjű, és 14,7 milliméter vastag, ahogy a Grand Seikonál szokás zafírüveggel – ezesetben mindkét oldalán domború, tükröződésmentes zafír. A hátlap szintén zafírüvegből készült, rajta Godzilla rajzzal.

A Godzillás Grand Seiko SBGA415 650 darabra limitált széria, és 12.700 euró a listaára.