Az Undone-ról már több körben beszámoltunk korábbi újdonságok kapcsán. A hongkongi cég jól bevállt óradizájnokat kínál, személyre szabható formában.

Láttunk már őrült Ultraman-es kiadást, Snoopy-s változatot, sőt, kronometer.hu logóval ellátott Type20-at is. Most egyrészt egy meglévő kollekciót frissítettek a vásárlók visszajelzései alapján, valamint egy új alváltozatot is bejelentettek.

5 év nem kis idő, főleg akkor nem amikor ez az 5 év egy óragyártó első 5 éve. Ezt ünnepli most az Undone és ha nem is emiatt de ezzel párhuzamban frissítették a Basecamp szériát.

Eddig a Basecampnek két fő variációja volt. Az acél színű acéltokos és a PVD fekete acéltokos. A mindkét irányba forgatható lünetta betétje plexiből készült, hogy kellően vintage hatást biztosítson és a számlapot is plexi védte. A fő változás itt a lünettát érte, a plexiből edzett K1 üveg lett, és megjelentek új színváltozatok.

Például a kék, és ami érdekesség, hogy most már nem csak üres, fekete lünettával, hanem percskálázottal is választhatjuk. Készül egyébként a fekete és kék mellé egy zöldlünettás verzió is. Örömhír emellett, hogy a vízállóság is javult, 50 helyett az új változatok 100 méterig vízállóak, tehát ezzel már nyugodtan lehet strandolni – amíg a bőrszíj nem bánja.

Az új színekben, ami mégis a legizgalmasabb, mondhatnánk kifejezetten funky, az a kék számlap texturája. A megszokott matt helyett a felülete szemcsés, ezért minden szögből másként törik rajta a fény, kicsit mintha csillámos lenne, de még a megfelelő mennyiségben. Ilyet utoljára a Fortis Official Cosmonauts Automatic 200m-nél láttam.

Basecamp Cali

A kalifornia számlapot jelenleg két ismertebb gyártó kínálatából ismerhetjük, az egyik Panerai a másik a Nomos. Nem kizárólag, de ha azt hallom, hogy kalifornia számlap, akkor ezek a gyártók jutnak az eszembe. És 2019. október 15-től már az Undone is, ettől a naptól lesz elérhető az új verzió.

Zöld és fekete számlapokkal múltidézhetünk – a kalifornia számlap története a második világháború előtti időkig nyúlik vissza. Ennél a modellnél a mutatószett is megváltozott, a korábbi nyíl alakú helyett most a mercedes-jel dizájnt kezdték használni. Ettől kerül némi korszakbeli csavar a számlapba, de egy olyan órától amit a vásárlók szinte kedvük szeerint módosíthatnak, nem feltétlen kell zokon vegyük a stílusok keveredését.

A szerkezet nem változott, Seiko NH35 (más néven 4r**) hajtja, az átmérő is a régi, az arany középút, 40 milliméter. A tok vastagsága 15 mm, ami aránylag vastag, de még bőven hordható méret, a tokfültávolság pedig 20mm, úgyhogy a külön megvásárolható szíjak száma szinte végtelen. Az alapár 315 dollár, tehát 96.000 forint, plusz a vám és az ÁFA, tehát nagyjából 130.000 forint körül áll meg. Ennyiért lehet kapni sportórát jobb vízállósággal, vagy zafírüveggel, vagy éppen fémszíjjal. Itt a dizájn az ami inkább különleges.

A Basecamp modellekkel hamarosan részletesebben is foglalkozunk, addigis mindenképpen érdemes a weboldalon konfigurálgatni a különböző változatokat.