Az idei év egyik nagy sztorija a Holdra szállás 50. évfordulója.

Az Omega, mint a Speedmaster Moonwatch gyártója, joggal büszke, hogy az amerikai űrhajósok az óráikat használták – ezt az évfordulót meg is mutatja a különböző limitált és kevésbé limitált változatokkal, mindenféle árkategóriában, van már arany és platina tokos Speedmaster is. De az Omega  mellett más gyártók is szívesen emlékeztetnek az 1969-es űrutazásra óráikkal.

A microbrandek egyike, a hongkongi Undone mindjárt két jól ismert témát is összekapcsol új óráján, a Holdra szállást és Snoopy-t – azt a rajzfilmfigurát, akit az Omega is felrajzolt már a Speedmasterre (Snoopy és a Moonwatch kapcsolatáról ebben a videóban lehet többet megtudni):

Az Undone legfőbb erősségei a személyre szabhatóság és a jó ár-érték arány, ami ezekre az órákra is igaz. A Peanuts rajzfilm sorozat szereplőt kérhetjük az óránk számlapjára, közöttük Snoopy kutyát is, összesen 21 verzióban. A változtatható számlapok mellett elkészítettek két, 300 darabból álló önálló sorozatot is, a Snoopy Moon Heritage-et és a Snoopy Starlight-ot, 480 dolláros áron, de ezek gyorsan elfogytak.

A számlap verziókon és a designon kívül maguk az órák nem jelentenek újdonságot, az Undone Urban modellnél „megszokott” jellemzőkkel rendelkeznek: 40 mm-es jó minőségű, 316L jelű acélból készült, 30 méter vízállóságú tok, a Seiko VK64-es mecha-quartz hibrid szerkezetével. Az Undone honlapján lévő alkalmazással a színek, a számlap mintája, a szíjak valóban nagyon nagy mértékben változtathatóak, összesen több száz variációt rakhatunk össze.

A 20 mm-es űrruha-narancs (international orange) színű vászonszíj minden órához ját, ehhez ingyen adnak még egy extra választható szíjat is. Ha sikerül összerakni az ideális megoldást, 300-400 dollár közötti összeg lesz az óra ára a felszereltségtől függően.

Képek: Undone órák és a rajzfilmek szereplői – Forrás: Undone

Azt Undone -ról és az új Type XX kronográfról ez a cikk mond még többet LINK, a Snoopy-s “moonwatchokat” pedig ezen az oldalon lehet megnézni, megtervezni, megrendelni.

A microbrandek világának másik elismert szereplője az olasz Unimatic -az U1 modelljükről ITT már írtunk korábban. Az Undone-hoz hasonlóan ők sem új órában gondolkodtak, hanem a már meglévő U1 búvárórájukat szabták át az űrkutatás témára, 50 darabos limitált sorozattal. Az Unimatic nem a Holdat, hanem az amerikai űrhajókat használta alapötletként, ezért az órák tokja és számlapja fehér színt kapott, a NASA jól ismert piros logójával díszítve. A számlap indexei, a mutatók a vintage hangulat érdekében sárgás-barnás színűek.

Az U1-SP (vagyis space) technikai jellemzőiben sem lehet sok meglepőt találni: 40 mm-es átmérőjű, 300 méteres vízállóságú acél búváróra tok, a Seiko NH35A automata, 41 órás járástartalékú szerkezetével, fehér szövet szíjjal. A tok bevonata fehér Cerakote, amit ezután koptatnak azért, hogy mindegyik óra kicsit máshogyan nézzen ki, egyedi legyen. Az űrutazás-Hold téma nem véletlenül népszerű a gyártóknál, hasonlóan a limitált Undone Snoopy sorozathoz, ez a 650 euró árú óra is hamar elfogyott. Kevesebb mint egy nap alatt megvették mind az 50 darabot.

Érdemes ellátogatni az Unimatic weboldalára: LINK.

Az űrben nem csak az Omega Speedmaster járt, hanem például a német űróra, a Sinn 140, amiről egy korábbi cikkünk itt olvasható: Sinn 140/142. De ha valakinek az órák nem lennének elegendőek az évforduló megünneplésére, találhat Holdra szállós legót, cipőt, kést, sört, bőröndöt, fényképezőgépet és még sok mindent.