Amikor vintage kronókról beszélünk, akkor legtöbbünknek a Moonwatch, az El Primero és a Daytona juthat eszébe. Pedig stílusból és történelmi kötődésből is számtalan jellegzetességet ismerhetnénk.

Emlékszem, amikor tinédzser éveim elején az utcában, ahol nagymamám lakik, egy kicsi órásműhely ablakába ki volt téve egy nagyméretű papír, hogy milyen órákat mennyiért vásárolna, külön az arany és az acéltokos ár – bár akkor a Budapesti Piac c. újság egyik oldalán is féloldalas hirdetés volt, nagyjából ugyanilyen. Volt ott világháborús Breitling kronó, Vacheron Constantin Patrimony, Angelusok és a többi. Elképesztő, hogy mennyire megragadtak bennem ezek a képek, emlékszem, hogy nagyon-nagyon vártam, hogy legyen 100.000 forintom, hogy tudjak venni egy olyan Breitling kronográfot.

Breitling Premier a negyvenes évekből – kép: secondtimearoundwatchco.com

Mire eljutottam oda, hogy lenne 100.000 forintom órára, már rég nem ennyibe került egy olyan kronó és a papír is eltűnt a bolt ablakából, a Budapesti Piacot pedig évek óta nem láttam sehol, így hát nekem sem lett második világháborús Breitling kronóm. És attól tartok sokan vannak ezzel még így.

Azon túl, hogy a repüléshez semmi közöm és az utolsó dolog, amit kipróbálnék az a bungee jumping, a második világháborús, és akörüli történelem (1930-1970), filmek, korképek rendkívül érdekesek számomra. Itt érkezünk el ahhoz a kategóriához, aminek részét képezi a cikk alanya, az Undone Type 20.

Az Undone-t 2014-ben alapította a Rolex-(szíj)felújító nagymester, Michael Young. A márka ars poeticája, hogy egy ismert dizájnelemekből, vagy stílsból építkező karórát a vásárló nagy mértékben magára szabhatja. Választhat tokszínek, számlapszínek, mutatószínek, sok különböző szíj, átlátszó és teli hátlap között. Sőt, feliratot is kérhet a számlapra, több különböző betűtpussal és méretben. Ennek a személyreszabhatóságnak jegyében tisztelt meg az Undone egy kronometer logós példánnyal.

Az órák Seiko szerkezetet kapnak típustól függően kvarcot (!), vagy teljesen mechanikust, és az ára sem szállt el, jellemzően 300-600 amerikai dollárért szerezhetjük meg, amire még rájön a vám és az ÁFA (nagyjából 31%).
A kezünk közé került darab tehát a Type 20. A típus története a második világháború utáni évekig nyúlik vissza, amikor is a német légierőnél látott órák mintájára a franciák részére is elkészült egy pilóták által is jól használható stopperes óra, elsőként Breguet és Vixa márkajelzéssel, 1950-ben.

Type XX Breguet – kép: ablogtowatch.com

A Type 20 főbb ismertetőjegyei a fekete számlap két segédszámlappal 3 és 9 óránál, világító arab számok és mutatók, kétirányban forgatható lünetta, flyback stopperes szerkezet, napi maximum 8 másodperces járáseltérés és egy egész érdekes elvárás, miszerint egymás után legalább 300 alkalommal hibátlanul működjenek a (stopper)funkciói.

Breguet Type XX Valjoux 222 – kép: horare.com

Érdekes visszatekinteni, hogy valha ez elvárás volt. Az Undone Type 20 esetében ilyen probléma nem merülhet fel, a Seiko mecha-quartz szerkezete hajtja. Ez is egy említésre méltó megoldás, egy átmenet a masszív órafüggők és a pontosság mániások halmaza között. Az alap egy kvarcszerkezet, a tölük megszokott nagyfokú pontossággal, az érdekesség a stoppermodulban rejlik. Az átlagos kvarc kronográfok stopper részénél minden segédszámlaphoz, tehát a perc és óragyűjtőhöz – melyiken mennyi van – tartozik egy-egy külön léptetőmotor, ami meghajtja a mutatót. A mecha-quartz esetében a stoppermodulhoz egyetlen központi léptetőmotor tartozik, és onnantól fogaskerekes áttételekkel oldják meg a mutatók mozgását. Tehát egy kvarcóra, aminek félig mechanikus a stoppere és a gombnyomás érzete is mechanikus, sőt! Mivel a másodpercmutató a stopperhez tartozik, ezért nincs az – idegesítő, – másodpercenként egy nagyot lépő másodpercmutató, így tehát ha ránézünk, nem látjuk majd, hogy valójában egy kavrcóránk van. Ha pedig átlátszó hátlappal kérjük, legalább nem egy fröccsöntött, műanyag werket látunk, hanem némi fémet.

Az Undone Type 20 és a Seiko VK64

41,5 milliméteres acél tokot két verzióban választhatjuk, vagy acél színűként, vagy a limitált példányszámban készülő fekete PVD bevonatosként. Érdemes hozzátenni, hogy a fekete változatnál csak az üveg-, vagy telihátlap közül választhatunk. A vízállóság minimális, 30 méter, legfeljebb kézmosásra alkalmas biztonsággal, viszont ez felidézi a korai hiedelmeket – Breitlingnél volt a legenda szerint ilyen -, miszerint nem jó ómen, ha egy pilóta óra vízálló, mivel annak semmi dolga a vízben, ha pedig már oda jutott, akkor teljesen mindegy. Öröm viszont, hogy nem vastag, a 12,5 milliméteres vastagság nagyjából egy átlagos búváróráéval vetekszik, jócskán elmarad a 7750-essel szerelt 15-16 milliméteres daraboktól.
Összességében egyáltalán nem hat nagynak, nincsenek ormótlan, túlnyúló tokfülei, és a 20 milliméteres tokfültávolság sem erősít rá a tok méretére.

A mutatók, indexek szépen világítanak. Nem úgy, mint egy Seiko búvár, de a célja sem ez. A domború K1 üveg (edzett ásványi üveg) domború, egészen hasonlít egy régi, domború plexire, megdöntve az órát az üveg széleinél erősen torzul a kép.

A számlapelrendezés korhű, mindössze funkcióiban különbözik az eredeti elképzeléstől. A jobb oldalon egy 24 órás segédszámlap segít eligazodni, hogy nappal van, vagy éjszaka, ez külön nem állítható, a baloldalon pedig egy 60 perces segédszámlapon mérhetünk egy órás időtartamot. A flyback használata is eltér valamelyest az erdetitől. A teljesen mechanikus flyback stoppereknél ha menet közben megállítás nélkül nullázunk – ez a flyback -, akkor a nullázás után egyből indul is a stopper újra. Az Undone által használt Seikonál viszont ha menet közben nullázzuk, nem indul újra.

Sok esetben már nem alkalmazzák a régebben pont a pilótaóráknál elterjedt hagymakoronát, az Undone viszont figyelt erre. Az eredeti funkciója nem csak a dizájn volt: a pilóták, a vastag bőrkesztyben egy apró koronát egész biztos nem tudtak volna működtetni, márpedig akkoriban kézihúzós órák voltak, ők pedig sok időt töltöttek fent. A hagymakorona viszont nagyobb volt és recézett, így meg is tudták fogni és a kesztyű sem csúszott le. A Type 20-nél a lünettára is igaz ez.

Összességében egy – főleg kategóriájában – igényesen kidolgozott óráról van szó, ami minimális, de szintén igényes csomagolásban érkezik. A szerkezet minőségével kapcsolatban nem lehet kérdés, a Seiko nem ma, hanem egész pontosan 50 éve kezdte a kvarcszerkezetek használatát karórákban, az Undone pedig 2014 óta űzi ezt a valamennyire egyedi, személyre szabhatóságot kínáló “ipart”.

Ha ennyi nem volt elég, akkor még többet beszéltünk róla az Őszintén: órákról július harmadikai részében (link).

Típus: Undone Type 20
Bemutatás éve: 2019
Tok: 41,5 milliméter átmérő, 12,5 milliméter vastagság, kétirányban forgatható lünetta
Vízállóság: 3 bar
Szíj: 20mm, választható
Számlap: 3 színben választható – fekete, fehér-fekete (panda) és fekete-kék
Szerkezet: Seiko VK64 mecha-quartz
Ár: 315 USD-től
Weboldal: LINK
Galéria: