Messze még Baselworld, de a Breitling után a Sinn is elkezdi hinteni felénk az újdonság-morzsákat: négy új modellről kaptunk hírt.

Már Bázelben is nagyon tetszett a Sinn kék selyemszámlapja, amit akkor a 103-as típuson tudtam közelről megismerni, most kihozták a stopper nélküli változatot is, a 104-est, két új színben.

Sinn 104 St Sa l A és B

A Sinn elnevezései igen találóak. Nem kell szexinek lenniük, mint egy felső, vagy luxuskategóriás darabnál, nem kell Planet Ocean, Patrimony, vagy Sky-Dwellernek lennie, mivel ezek célszerszámok, a cég nevében is benne van, Sinn Spezialuhren. Pont ezért áll jól az óráinak a kódszerűre rövidített típusmegjelölés. Adott két változat tehát acélból van, zafírüveges és antracit, valamint kék selyemszámlappal kapható.

41 milliméteres átmérő mellé a 11,5 milliméteres vastagság optimális, a széles búvárlünetta miatt pedig egyáltalán nem érezzük nagynak az órát. Bőrszíjjal is jól néz ki – 1150 euróért -, viszont úgy semmiképpen nem lehet komolyan venni búvár mivoltát, fémmel már sokkal inkább – 1450 euróért. 20 bar, tehát 200 méteres vízállóságot kapunk, menetes koronazárral, és erősen világító indexekkel és mutatókkal. A werk egy Sellita SW 220, ami az ETA 2836-2 alteregója, tehát megkapjuk a nap és dátum kijelzést is. A Sinnben még nem kellett csalódjunk, a frankfurti márka anyaghasználata, minőségérzete és összeszerelése tényleg egy olyan órát eredményez, amiről ordít, hogy bírja a keményebb helyzeteket is.

Sinn U1B

Az U1 talán a legismertebb, legnépszerűbb modell a gyártótól. Rendkívül jellegzetes, más márkák búváróráihoz nem fogható dizájnelemekkel készül, korábban ETA 2824-2, újabban Sellita SW 200-zal, és ami a legérdekesebb: tengeralattjáró acélból.

Kifejezetten robusztus darab, 44 milliméter az átmérője, és 14,7 a vastagsága, tehát egy testesebb kronográf is elfért volna ekkora tokban, így viszont egy pillanatig sem gondoljuk, hogy bármi árthat az órának. A tengeralattjáró acélból készült tok szemcseszórt felületkezelést kapott, így érték el a matt hatást. Az idei modell különlegessége a matt kék számlap és az ezzel harmonizáló fekete-fehér mutatók, valamint a kék szíj. Nem formálták újra a modellt, de akinek csak a színválaszték hiányzott, most megkapta.

Bőrszíjjal 1620, fém, vagy gumiszíjjal pedig 1820 euróért kapható az 1000 méterig vízálló, számtalan DIN és ISO szabványnak megfelelő U1B.

1800 Damaszener

A kovács-szakmabeliek valószínűleg órákat tudnának mesélni a damaszk acél (vagy damszkuszi acél) készítéséről, dióhéjban viszont elég annyit tudnunk, hogy amellett, hogy több, mint egy évezrednyit visszanyúló történelme van a damaszkuszi acélnak, a lényege, hogy legalább két különböző minőségi acélt dolgoznak össze, majd hajtják meg többször, és a végén egy gyenge savfürdőbe helyezve kialakul a damaszk acél jellegzetes mintája. Egyrészt sokkal több idő, nagyobb munka és költség előállítani egy ilyen tokot, mint egy hétköznapi 316L acélt, másrészt sokkal inkább szemet gyönyörködtető a természetéből adódó összetett mintázat. Az U1B-hez hasonlóan ez a modell is TEGIMENT bevonatot kapott, ami a Sinn saját, titkos receptje a karcállóságra.

Nem ez az első Sinn, ami ilyen anyagból készül, 2016-ban mutatták be az első változatot, ami fekete volt és limitált, és most pedig az újabbat, ami sokkal inkább szürkés acél színű, de továbbra is limitált, mindössze 100 darabra – ezt egyébként ellensúlyozza a 7800 eurós ára és az, hogy az anyagból adódóan egészen biztos, hogy teljesen egyedi óránk lesz. Szépsége még a damaszk acél óratoknak, hogy a számlapot és a tokot ugyanabból a darabból készítik, nem külön-külön, így a tok mintázata folytatódik a számlapon, és önnön véletlenszerűségében is folytonosságot mutat.

 

Maga a tok 43 milliméter és a vékony ETA 2892-a2-nek köszönhetően csak 10,4 milliméter vastag. Igaz, hogy vannak ennél sokkal vékonyabb órák ilyen szerkezettel, viszont a Damaszener a többi Sinnhez hasonlóan rengeteg ütésállósági, antimágneses és egyéb szabványnak meg kell feleljen. Összességében egy teljesen egyedi órát kapunk készhez egy bevált, nagyon jó ETA szerkezettel, igen magas összegért, az viszont biztos, hogy egyetlen ugyanilyen óra sem jön majd velünk szembe.

Galéria: