A Santos folytonos megújulásai hasonlóak egy kicsit a Royal Oak ráncfelvarrásaihoz, annyi különbséggel, hogy a Santost még volt hova reszelgetni, a RO már úgy is örökzöld volt, ahogy elkészült ’72-ben.

Gömbölyítették a rámát, módosítottak a szíjon, kicsit más lett a számlap, és ezek egyre csak frissebb dizájnt adnak egy olyan órának, aminek formaterve 115 (!) évvel ezelőtt született meg és még ma is működik. A Santos alapmodelljéből, a hárommutatós dátumos változatát már tavaly bemutatták – itt írtunk róla -, most a stopperes következett.

A Cartier saját, MC1904 CH szerkezetét használja a típushoz, 48 óra járástartalékkal bír az oszlopkerekes kronó werk. Sajátnak úgy saját, hogy a csoport szerkezet-manufaktúrája a ValFleurier készíti, ugyanez kerül a Piaget Polo Sport kronójába is, csak 1160 néven, éppen más megjelenéssel.

A számlap rengeteget fejlődött a korábbi verziókhoz képest. A számlapot két részre osztották, a külső, ahol az óra indexek, római számok vannak, valamint a középső rész. Mindkét felület szálhúzott lett, de érdekessé teszi a számlapot, hogy a két rész más-más irányba szálcsiszolt, így mindig egymástól eltérő felületnek látjuk. A stopper segédszámlapjai kör alakban texturáltak és a dátumablaknál láthatjuk igazán, hogy hogy épül fel lépcsőzetesen a számlap.

kép: ABlogToWatch

A kronó is megkapta az ún. Quick Switch elnevezésű gyors szíjcsere lehetőségét, valamint a Smart Linket, aminek köszönhetően tényleg könnyen lehet kivenni szemet a szíjból. Igaz, valószínűleg tulajdonosonként egyszer kell méretre szabni a szíjat, de figyelmes részlet, a működését részletesebben átvettük a feljebbi linken, a tavalyi SIHH bemutató kapcsán.

A tok éppen valamivel kisebb lett a korábbi Santos XL-hez képest, 43,3 mm széles, 53,3 mm hosszú és 12,5 mm vastag, sokkal inkább lett sportos így az óra, mint csak elegáns, a kettő között áll félúton. 7200 euró lesz az acél, 11.500 az arany-acél és 20.000 euró a 18 karátos arany változat.

Santos meztelen

Láttunk már szkelettált számlapos órákat, aránylag sokat. Ízlésesen szétvágják a számlapot, és jobb esetben dekorálják a werk kilátszó részeit, amellett, hogy valamennyire átdolgozzák a számlap alatti lemezt, hogy látványosabb legyen. Láttunk már sokat a drágább verzióból is (értsd jól, 300.000 forint fölött), amikor a szerkezet és a számlap egymással összhangban készül (TAG Heuer Carrera Heuer01, 02 szerkezettel). És itt van a Santos Squelette ADLC Noctambule, ami megint csak más.

2006-ban már bemutatták a Tank ilyesféle változatát, viszont csak 3 darab készült, és csend volt a Noctambule körül egészen mostanáig. A Noctambule-t fordíthatjuk éjjeli bagolynak. És itt meg is világosodhatunk (!), ugyanis a modell lényege, hogy a számlap teljesen integrált a szerkezetbe. A szerkezet hídja alkotják a számlapot, legalábbis ami abból megmaradt, amik gyakorlatilag a római számok.

Eddig még csak szép lenne, amitől viszont éjjeli bagoly, hogy ezek a számok/hidak Superluminova festékkel vannak bevonva, így az összes index, vagyis az egész számlap világít a sötétben. Mielőtt keresnénk a számok sokaságát, a számlapon a 3-6-9-12-es indexeket találjuk meg.
Az ADLC bevonatos tok (Amorphous Diamond Like Carbon) 39,8 milliméter átmérője és 9,8 mm vastag, tehát a tökéletesen viselhető kategóriába tartozik, talán ezzel a mérettel a legjobb a Santos. A werk pedig az MC 9612, két rugóházzal, 72 óra járástartalékkal. Nyártól elérhető 26.500 frankos áron.

Galéria: 

Aki még több képet és részletes (angol) leírást szeretne az új kronóról, annak az ablogtowatch cikkét javaslom, ITT.