A tavalyi SIHH-en mutatták be a Minerva szerkezetgyártó akkor 160 éves múltjának tiszteletére elnevezett 1858 kollekciót. A sorozat szellemisége a hegymászást, a hegymászókat vette célba.

Idén pedig jött a szükségszerű frissítés-bővítés, és bemutattak új színváltozatokat. Az idei tematikát röviden úgy lehetne megfogalmazni, hogy “Vissza a természetbe”. A bronz tok megmaradt, és mellé keki (vagy inkább zöld) számlapot kaptak a modellek. A kollekció három fő tagja, az Automatic, a Geosphere és a Chronograph egyaránt 1858 darabban limitált.

1858 Automatic Limited Edition

Az alapmodellből eddig csak acél tok – bronz lünetta kombináció volt, ez most szétágazott, és van fekete számlapos acéltokos, valamint az új zöld számlapos, bronztokos. A szerkezeten nem változtattak, továbbra is a Sellita SW200 alapjaira épülő MB24.15-öt kapja.

Átmérője 40 milliméter, 11 milliméter vastag, tehát egy teljes átlagos ún. field watch méretű darab.
A zöld NATO szíj tovább erősíti a márka üzenetét a vissza a természetbe vonalon.

1858 Automatic Chronograph Limited Edition

A szerkezetn itt sem változtattak, megmaradt a Sellita SW500 (ETA 7750), az MB kódrendszerében MB 25.11 névre keresztelve, a lehetséges háromból csak két gyűjtőt használva. 3 óránál a 30 perces percgyűjtő, 9 óránál pedig a folyamatos kismásodperc segédszámlapját látjuk, tehát a stopperrel 30 perceket tudunk mérni. A legnagyobb változás ennél a modellnél is a zöld számlap és a zöld szövet szíj, hogy passzoljon a kollekcióba.

1858 Geosphere Limited Edition

Tavaly is ez volt a legérdekesebb a kollekcióból, ez idén sem változott – a Monopusher kronó még mindig nagyon csábító. Itt érezhetően más képet fest az új elme, azöld lünetta. Bár nagyon nem egy kateória, de az első dolog ami a zöld-zöld-bronz kombinációról eszembe jutott a Ventus Mori búvárórája, amit teszteltünk, több részben is.

A számlapon a két földgömb a több időzóna kijelzése, ezek a földgömbök mozognak, a felső az Északi-sarkot, az alsó a Déli-sarkot ábrázolja. Az Északi az óramutató járásával ellentétesen, a Déli pedig azzal megegyezően forog, és tesznek meg egy teljes fordulatot 24 óra alatt, apró piros pont jelzi a Seven Summits állomásait. A félgömbök körül 24 órás beosztás van nap-éj jelzéssel. A hivatalos neve pedig MB29.25.
A bronztok megmaradt 42 milliméteresnek, és ahogy a kollekció többi tagjának, úgy ennek a modellnek is 100 miéter a vízállósága.

Rendkívül szívesen írnék hosszú sorokat a részidőt is mérni képes ún. split second változatról is, amiben a MB16.31-es szerkezet van és stopperhez képest rendkívül szerényen bántak a gombokkal. A korona közepén van egy eldugott gomb, valamint 2 óránál. A szerkezet mindenesetre gyönyörű, a Minerva múltjának, és régi werkjének állít emléket, sajnos csak képet kaptunk, a színes-szagos “vissza a természetbe” mese pdf-jébe képet sikerült, de elfelejtették betenni a szöveges részt erről a darabról. Szégyelld magad Montblanc sajtóosztály.

Galéria: