1971-ben betiltották a dohánytermékek reklámozását a televízióban, az államokban. Joe Frazier legyőzte Muhammad Alit. A Rolls-Royce csődbe ment és államosították. A Brit hadsereg kivonult Málta szigetéről. És elkészült ez a 1603-as Rolex Datejust. 47 évvel ezelőtt.

A Datejustot 1945-ben mutatták be, mint a márka zászlóshajója. Akkoriban még csak aranyból készült, de nem sokkal később már acélból is. A Datejust volt az első olyan karóra, ami a dátumot a számlapon mutatta. A 160* modellcsaládot, aminek része a mi 1603-ás modellünk is, 1959-től egészen 1978-ig gyártották. Az Oyster tok és a menetes koronazár tette egészen biztossá az eleinte 50, majd 100 méteres vízállóságot, amire a számlapi felirat is utal: “Oyster”

 

A tok különböző oldalai különböző megmunkálással készültek, a jobb és baloldala tükörpolír, a felső oldalak pedig szálhúzottak. A Datejust esetében a 2005 előtti Oyster tokok apró, de annál fontosabb részlete ezen felületek a találkozása, a tokfülek éle, amit az évek során a kopás, és/vagy a kevésbé tehetséges órások sok esetben már vékonyra, gömbölyűre polírozhattak. Szerencsésebb esetben viszont még mindig határozott az él, és vastag a tokfül.

36 milliméter a negyvenes években férfias volt, a hatvanas években teljesen normális, a 90-es évektől pedig klasszikus. Annyira, hogy a Datejustot napjainkban is gyártják 36 milliméteres méretben, hiába, a modern divat és a változó igények megkövetelték a nagyobb, 41 milliméteres változatot is, nem váltotta, csak kiegészíti a 36-ost.

A Datejustról a típustörténetének első [LINK] és második [LINK] részében már mindent leírtunk, a modell ismertetése ott teljes. Most maradjunk ennél az 1971-ben készült darabnál. Hagyott rajta nyomokat a kor, a mutatókat meggyötörték az elmúlt 47 év órásai, és polírozták is már. Szerencsénkre nem sokszor, a tokfülek vastagok, az élek határozottak, és a polír is egyenletes.

A plexi gyári, de új – erről tudjuk, hogy bár könnyebben karcolódik, mint a zafír, annál könnyebb is eltüntetni róla az apróbb karcokat. A 2018-as felújítás során új, gyári tokcsövet és koronát is kapott, a réginek már nagyon kikopott a menete, érdemesebb volt a rendes vízállóság okán újra cserélni. Csak úgy, mint a gumitömítéseket.

A szíj 10 évvel fiatalabb, a csaton levő azonosító alapján 1981-es. 1975 előtt még a hajtott szemes Jubilee szíjjal  (6251h) szerelték a Datejustot, lényegesen kevésbé volt strapabíró, vagy egyáltalán időtálló, mint az 1975 után gyártott 62510h. Az 555-ös számú végszemek passzolnak a szíjhoz és az órához. A Jubilee nem a legfeszesebb, de korához képest jó állapotú, egy általános lazaság érezhető rajta, de a stifteknél, illesztéseknél nem lóg. Hosszú, 20 centiméteres csuklóra is megfelelő.

A számlapja törtfehér színű, sunburst, tehát selyemszámlap, minden szögben másképp törik rajta a fény. A dátumtárcsa az akkori autentikus, nyolcvanas évek végéig gyártott open 6/open 9, úgynevezett nyitott 6, nyitott 9, ami azt jelenti, hogy a hatos és kilences számok nem érnek össze önmagukkal (a képeken a kilencesen látszik). Az indexek stílusa a “wide boy” egyik fajtája, enyhe, éles, hosszanti mélyedéssel.
A szerkezet is szervizelt, napi járáseltérése 3-4 másodpercen belül (!) van, vízállósága tesztelt, 6 bar-ig.

A felújítást Hantos László végezte el 2018 év elején, az órához három hónap kronometer garancia tartozik.

Irányár:  elkelt
kronoshop@kronometer.hu

Típus: Rolex Datejust
Referenciaszám: 1603
Gyártasi év: 1971
Tok: 36 milliméter “Oyster”, 316L rozsdamentes acél, acél “hamutartó” lünetta
Vízállóság: 10 bar / 6bar-ig tesztelve
Szíj: 62510h jubilee, 555 végszemek, F széria
Számlap: Sunburst ezüst, enyhén patinás tríciumos mutatókkal, indexek fölött pöttyel
Szerkezet: cal.1570 – 48 óra járástartalék, 19.800-as lengésszám, Superlative Chronometer Officially Certfied (a COSC szabvány alapján napi -4/+6 másodperces megengedett maximális járáseltérés). Valós járáseltérés napi 3-4 másodpercen belül.
Szakszerűen felújított: 2018 év elején felújított: új plexi, tömítések, korona, tokcső, tokfelújítás, szerkezet szerviz