Elnökök órájának eddig a Rolex Day-Date-et ismerhettük, de volt még egy, ami több amerikai elnök csuklóján is feltűnt, ez pedig nem a véletlen műve, hanem a Vulcain-t vezetők megérzéseinek.

 

A csörgős, vagyis ébresztős karórák kronológiája egészen 1908-ig, nyúlik vissza, amikor az Eterna levédette a maga ébresztős szerkezetét. A megvalósítás de leginkább az elterjedés sokat váratott magára. 1947-ben mutatta be a Vulcain a Cricket nevű típust, ami nevét a tücsökről és annak ciripeléséről kapta. ’49-ben követte őket a JLC a híres-neve Memovox modellel, 1957-ben a Tudor Advisor, ami már egyszer szembejött velünk (ITT)’59-ben megérkezett a Poljot, majd 1967-ben a Seiko is.

Vulcain Cricket - az elnökök órája

A sort tehát a Vulcain nyitotta. A kornak megfelelő elegáns darabokat készített, az ébresztő viszont egy szokatlan extra volt. A kiemelt népszerűséget viszont az amerikai elnökök hozták meg a modellnek. Az elnöki “hagyomány akkor indult, amikor a leköszönő, egyébként órakedvelő Truman elnököt 1952-ben a Fehér Ház fotósai egy 14 karátos arany Vulcain Crickettel ajándékozták meg.
Az őt váltó Dwight Eisenhowert elsősorban arany Datejustot viselve láthattuk, ezt a Rolextől kapta ajándékba – mint a 150.000. Rolex kronométer – viszont olykor feltűnt csuklóján egy Cricket. A legenda úgy tartja, hogy egy egyeztetés közben, ahol a svájci órák importköltségeiről volt szó, pontosabban a behozatali díjak emeléséről, váratlanul megszólalt Eisenhower csuklóján a Cricket – témába vágóan, mindenki meglepetésére.

Vulcain Cricket - az elnökök órája
Truman Cricket-je.

Alelnöke, Nixon 1955-ben a Nemzeti Óragyűjtők Szövetségétől kapott többek között egy Cricketet, amit ’60-ban küldött vissza a gyárba az esedékes nagyszervizre, és elismerően nyilatkozott az óráról. Lyndon B. Johnson elnök volt az, akiről tudott volt, hogy magának vette az órát. Annyira kedvelte, hogy egy genfi ENSZ ülés során 200 darabot rendelt, amiket később ő maga ajándékozott el. Visszaemlékezések szerint a titkosszolgálat és a testőrök rémálma volt az óra, mert az ébresztése egy bomba visszaszámlálójára emlékeztette őket.

Vulcain Cricket - az elnökök órája

Hosszú kihagyás után a nyolcvanas évek végéig egy elnökön sem láthattuk. Ekkor viszont egy finn ékszer-, és órakereskedő kitalálta, hogy mi lenne, ha minden Finnországba látogató elnök kapna ajándékba egy Cricketet. A Cricket-alkotó Robert fiát, Michaelt kereste meg az ötlettel, akinek szintén tetszett. Ezek után kapott Reagan, az idősebb Bush, Gorbacsov – aki éppen Bush-sal tárgyalt -, Ford, majd ’97-ben Carter és Clinton is.

Vulcain Cricket - az elnökök órája

A cég kétszer váltott tulajdonost, egyszer 1961-ben, amikor beolvadt az MSR nevű csoportba, egyszer pedig a 1990-ben, amikor megvette PMH csoport, napjainkban a Cricketre épít elsősorban a márka.

Vulcain Cricket - az elnökök órája

 

A krono/shopba került darabról nehéz objektíven beszélni, mert lenyűgöző. A Vulcain jelenlegi adminisztrációja semmiféle irattal, feljegyzéssel nem rendelkezik a kiadott órákról és sorozatszámokról, online adatbázis sincs, így csak tippelni tudjuk, hogy a hatvanas évek közepe felé készülhetett, egy hasonlót találtunk, az 1963-as.

Vulcain Cricket - az elnökök órája

A 34,5 milliméteresen tokon látható, hogy nem polírozták papírvékonnyá, használatból eredő hajszálkarcokat ugyan találunk rajta. A plexi tiszta, nem besárgult, 9 óránál egy hajszálvékony repedés van, de nem tapintható. Ehhez típus azonos plexit találni igen nagy munka, ha egyáltalán találni – ha nagyobb sérülés lenne rajta, még mindig keresnénk. A számlapon patina nem látható, a mutatókon is csak minimális.

Vulcain Cricket - az elnökök órája

A szerkezet az maga a legendás tücsök, a Vulcain 120 /MSR S2/. Alacsony lengésszámon jár, mindössze 18.000 lengés óránként, a járástartaléka viszont ~40 óra. Érdekessége, hogy külön rugóház tartozik az ébresztőnek, ami 20 másodpercig szól, és külön rugóház az időt mutató részhez, így ezek egymástól függetlenek. A koronát az egyik irányba tekerve az ébresztő rugóját húzzuk fel, másik irányba pedig magát az órát.

Vulcain Cricket - az elnökök órája

Az ébresztés beállítása nem bonyolult. A 2 óránál lévő gombot teljesen be kell nyomni, ekkor 3 óránál a korona kiugrik. Kizárólag visszafelé állítható az ébresztő mutatója, oda kell állítsuk, ahol az ébresztést kérjük, tehát akkor ébreszt, amikor az óramutató eléri az ébresztő mutatóját. Ha beállítottuk, a koronát teljesen benyomjuk, és már aktív is az ébresztés.

Vulcain Cricket - az elnökök órája

A csörgés mechanizmusa hasonlóan működik a többi ébresztős mechanikus karórához. Egy gong a beállított időpontban elkezdi fakopáncs szerűen ütni, viszont itt nem a szerkezettartó gyűrűt, hanem egy a hátlap és a szerkezet között levő fedelet, ami úgy van kialakítva, hogy kupolaként felerősítse a rezgést. Ha ébresztésre nem is használjuk, néha el lehet veszni benne pár percre.

Irányár: 265.000 forint
kronoshop@kronometer.hu

Típus: Vulcain Cricket
Referencia/szériaszám: 303006
Gyártasi év: ~1962-1965
Tok: 34,5mm, 316L rozsdamentes acél, – igény szerint tokfelújítással
Vízállóság: nem vízálló
Szíj: Az ár magába foglal egy választott középkategóriás Hirsch, vagy egyedi készítésű Sniper Straps szíjat.
Számlap: ezüst selyemszámlap
Szerkezet: Vulcain 120 / MSR s2, 18.000 féllengés, ~40 óra járástartalék, ébresztés. 320 fokos lengés, szervizt nem igényel, napi átlagos járáseltérés 11 másodperc
garancia: szerkezeti garancia, 3 hónap, kronometer.hu