Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

Datejustokról már számtalanszor írtunk. Van már kétrészes típustörténet [1. és 2. rész – katt!], járt már egy a krono/shopban is, most pedig érkezik a második, ezúttal az eggyel későbbi generációból.

Legutóbb [link] a négyreferenciás családból egy acél modell volt a kínálat része, ezüst számlappal, még nem gyorsdátumos szerkezettel, kifejezetten szép állapotban. Most szintén egy acél modell került a krono/shopba, acél “hamutartó” lünettával, sunburst fehér/ezüst számlappal és kiváló állapotú szíjjal.

De menjünk sorban. 1987-ben, amikor az utolsó évét taposta a plexis széria, elkészült ez az ominózus darab. 36 milliméteres klasszikus Datejust tokja jó állapotú, karc nincs rajta. Az élek nem élesen, de egyértelműen láthatóak és érezhetőek. A hamutartó lünetta tapintásra is hamutartó hatást kelt, mélyek a barázdák.

A szerkezete az 1978 és ’87/88 közötti Datejustokba épített, már gyorsdátumváltós cal.3035, tavaly nyáron szervizelt, 295-300 fokos lengésszöggel jár. 28.800-as lengésszámú már, tehát a korábbi 1570-es szerkezetnél lényegesen folyékonyabbnak tűnik a másodpercmutató mozgása. A járástartaléka 42 óra. A szerkezet elemei megkíméltek és frissek, nem koptak ki az elmúlt 31 évben.

De mindent elsöpör a számlapja. A csontszínnél valamivel világosabb fehér, az ezüstnél viszont fehérebb sunburst számlap hibátlan állapotú és rendkívül mutatós. Az indexek csapott végűek, érdekes, ahogy a fényt törik. A plexi nem új, de polírozott és karcmentes, a küklopszon keresztül nézve láthatunk egy apró hullámot a képben, a nagyító kopása miatt. Az open6/9, tehát a nyitott hatos és kilences a dátumtárcsán pedig egy apróság, amit az elmélyültek értékelnek nagyon. Bár sosem mondta meg a Rolex konkrétan, de a 87/88-as szériák után fejezték be ezt a tipográfiát, és váltottak a zárt számokra.

A szíj egy teljes hosszúságú 62510h Jubilee. Nincs megnyúlva, elkopva, ritka az ilyen.
A tok a jobb felső tökfülön lévő luk aljánál elszenvedett egy sérülést már, és bár feltöltéssel javítható lehet, és teljesen észrevétlen is, amíg nem zavaró, nem kell bolygatni. Főleg, hogy annak a tokfülnek az alján van, amit sosem látunk.

Irányára:  elkelt
kronoshop@kronometer.hu

Típus: Rolex Datejust
Referenciaszám: 16030
Gyártasi év: 1987 (R*****)
Tok: 36 milliméter “Oyster”, 316L rozsdamentes acél, acél “hamutartó” lünetta
Vízállóság: 10 bar / 5bar-ig tesztelve
Szíj: 62510h jubilee, 555 végszemek, L széria (1987)
Számlap: Sunburst fehér,
Szerkezet: cal.3035 – 42 óra járástartalék, 28.800-as lengésszám, Superlative Chronometer Officially Certfied (a COSC szabvány alapján napi -4/+6 másodperces megengedett maximális járáseltérés). Valós járáseltérés napi 3-4 másodpercen belül. 295-300 fokos lengés, 2017. 06 havi szervizGarancia: 6 hónap, kronometer.hu
Galéria: