Nem is olyan rég járt egy korszakban és referenciában hasonló Date nálunk, de csak pillanatokig nézegethettük. Most egy két évvel fiatalabb, kifejezetten különleges darab került hozzánk.

A különlegessége pedig a hibájában rejlik. A hatvanas-hetvenes években több olyan Rolex modell is volt, aminek bizonyos felhasznált alkatrészeiről, alkotóelemeiről csak évek múltán derült ki, hogy nem olyan minőségűek, nem úgy reagálnak a környezeti hatásokra, mint ahogy az elvárható lenne – miszerint sehogy ne reagáljanak.

Ilyen lett például a felkapott spider-web és tropical számlap is. A spider-web nevéből kikövetkeztethető a pókháló-minta. A teljesen természetes UV sugárzás “megkapta” a számlapot és összerántotta a lakkréteget, amitől az széttöredezett. A tropical esetében pedig egész egyszerűen narancsos-barnává fakult a számlap. Mivel a Rolex mindig is adott a minőségre, így nincs túl sok ilyen jellegű hibás darab és pont ez okozza elképesztő anyagi és gyűjtői értéküket.

A krono/shopba került Date esetén ilyen értéknövekedésről nincsen szó. Azt, hogy a világító festéknek használt tríciumos festékkeverék szétmarta a számlap lakkrétegét, nem mindennapos, de a Rolex-értő szcéna mégsem kapta fel.

Pedig ennek is megvan a maga romantikája: Ha közelről nézzük, egészen érdekes mintákat mart a kék számlapba. Attól nem kell félni, hogy még mindig lenne mérhető sugárzása az indexeknek. A trícium mfelezési ideje 12,32 év, ami egy 1978-as óra esetében azt jelenti, hogy az eredeti erősség kevesebb, mint egynyolcadával pislákol csupán. Viszont, mivel a tríciumot már akkor is keverték, ezért ez látható fényt már nem ad.

A 1570-es szerkezet pontosan, kronométer szabványon belül jár, a tokhoz hasonlóan, 2017. júniusában felújítva. A szíj Oyster, 19 milliméteres tokfültávolság – 34 milliméteres modellekre volt jellemző, valamint az első generációs 4 ref.számú Daytonákra. Jelen hosszában 18-19 centiméteres csuklóig kényelmesen viselhető.

A dátumtárcsa érdekessége a vintage Rolexek egyik legromantikusabb pontja: a nyitott hatos és nyitott kilences a kilencvenes évek elejéig volt jellemző, viszont a szervizek alkalmával cserélt dátumtárcsák már zárt számokkal érkeztek. Tehát, ha ilyet látunk, akkor valószínűsíthetjük, hogy a dátumtárcsa autentikus az órával, nagy eséllyel együtt készültek.
Annak idején ez egészen biztosan férfi órának készült. Napjainkban már bármi lehet: akár vintage kedvelő férfi órája, vagy női – csupán ízlés kérdése.

Ár: Elkelt
kronoshop@kronometer.hu

Típus: Rolex Oyster Perpetual Date
Referenciaszám: 1500
Gyártasi év: 1978
Tok: 34 milliméter “Oyster”, 316L rozsdamentes acél, acél domború lünetta
Vízállóság: 10 bar / 3bar-ig tesztelve
Szíj: 19mm Oyster
Számlap: kék, patinás tríciumpöttyökkel, a pöttyöktől sérült festéssel, pálcika indexekkel.
Szerkezet: cal.1570 – 48 óra járástartalék, 19.800-as lengésszám, Superlative Chronometer Officially Certfied (a COSC szabvány alapján napi -4/+6 másodperces megengedett maximális járáseltérés). Valós járáseltérés napi 3-4 másodpercen belül.
Szerviz: 2017-ben felújított – tokfelújítás, szerkezet szerviz
Rolex  szerviztokban
Galéria: