A Datejust történetével már nagyon sokat foglalkoztunk, hosszú, szinte a Rolex típustörténet legmélyebb bugyráig érő áttekintő cikkekkel igyekeztünk bemutatni a modell múljtát (itt és itt). 1600 Datejust is járt már a shopban korábban (link), most ennek kisebb változata került a krono/shopba.

A Rolex Oyster Perpetual Date 1500 története 1962 körül kezdődött, mikor a 36 milliméteres Datejust mellé megérkezett a kronométer minősítésű, automata, fémszíjas Rolex 34 milliméteres méretben. Ha részleteiben nézzük, akkor sem különbözik másban a 1600 Datejust és 1500 Date.

Open 6/9

Mint a több Rolex típusnál, itt is minden jellemzőt elmondanak a számlapon feltüntetett fantázianevek.
Az Oyster tok – ha másképp nem jelölik – 100 méteres vízállóságot biztosít.
A Perpetual kifejezés mutatja, hogy automata szerkezettel szerelték az órát.
A Date pedig itt a típusnevet mutatja. A számlap alsó felén pedig a kronométer (COSC) szabványnak való megfelelés Rolex-féle sorait tették: Superlative Chronometer Offficially Certified.

 

A krono/shopba érkezett darab 1976-os gyártásával már a 1500-ás referencia kronológiájának második feléből származik, a 80-as évek első felében fejezték be a típus gyártását ebben a formában, ezzel a szerkezettel. A tok egy alapos felújításon esett át, megtartva a gyári felületkezelést, markáns éleket, és vastag tokfüleket. A elmúlt 43 évről csupán egyetlen tűhegyni pötty nyom árulkodik a tok bal oldalán.

Markáns élek, jellegzetes plexi és küklopsz.

A 1570-es szerkezet pontosan, kronométer szabványon belül jár, a tokhoz hasonlóan, frissen szervizelve. A szíj a kódja alapján néhány évvel fiatalabb, de típusazonos: 19 milliméteres tokfültávolság a 34 milliméteres modellekre volt jellemző – valamint az első generációs 4 ref.számú Daytonákra. Jelen hosszában 18 centiméteres csuklóig kifejezetten lazán viselhető.

A számlapon az érdekes, alapvetően pálcika indexeket látjuk, viszont nem az egyszerű, téglalap alakú típust, hanem egy csapott végű, fél henger alakú, felületén mélyen szálhúzott változatot, 6 és 9 óránál szélesebb, a többi óránál vékonyabb formában. Ahogy agyártótól megszokhattuk, fehéraranyból.

Domború, csapott szélű, szálhúzott, fehérarany indexek

A dátumtárcsa érdekessége a vintage Rolexek egyik legromantikusabb pontja: a nyitott hatos és nyitott kilences a kilencvenes évek elejéig volt jellemző, viszont a szervizek alkalmával cserélt dátumtárcsák már zárt számokkal érkeztek. Tehát, ha ilyet látunk, akkor valószínűsíthetjük, hogy a dátumtárcsa autentikus az órával, nagy eséllyel együtt készültek.
Annak idején ez egészen biztosan férfi órának készült. Napjainkban már bármi lehet: akár vintage kedvelő férfi órája, vagy női – csupán ízlés kérdése.

Ár: elkelt
kronoshop@kronometer.hu

Típus: Rolex Oyster Perpetual Date
Referenciaszám: 1500
Gyártasi év: 1976
Tok: 34 milliméter “Oyster”, 316L rozsdamentes acél, acél domború lünetta
Vízállóság: 10 bar / 5bar-ig tesztelve
Szíj: 19mm Oyster
Számlap: ezüst selyemszámlap (sunburst), ívelt, szálhúzott fehérarany indexekkel.
Szerkezet: cal.1570 – 48 óra járástartalék, 19.800-as lengésszám, Superlative Chronometer Officially Certfied (a COSC szabvány alapján napi -4/+6 másodperces megengedett maximális járáseltérés). Valós járáseltérés napi 3-4 másodpercen belül.
Szerviz: 2019 júniusában felújított – tokfelújítás, szerkezet szerviz
Rolex dobozban.

Galéria: