Már többször említettük, mi több, szenteltünk egész vlog részt annak, hogy idén 50 évesek az automata kronográfok. A három fő gyártó közül a Zenith már márciusban, Bázelben megmutatott egy-két visszaemlékező modellt, a Seiko októberig húzta a pandával, a TAG Heuer pedig egész évben csöpögtette a tematikus modelleket.

Most, hogy nemrégiben az utolsó 50. évfordulós kiadást is megmutatták a nagyérdeműnek, bejelentettek még két új Monacot, amik közül az egyiket személy szerint nagyon vártam, a másiknak pedig éppen ideje volt.

Monaco Heuer 02

Az igazi Monacora emlékeztető modell a modern kori Calibre 11-gyel szerlt változat volt, a tok bal oldalán a koronával, jobb oldalán pedig a stopper két gombjával. Fektetett indexekkel. Egy vintage óra kedvelő számára egy igazán üdítő színfolt lehetett, mivel a TH (TAG Heuer) igyekezett a lehető legélethűbben, mégis modern köntösben visszaadni a legendás modell hangulatát. Erről korábban már ITT beszámoltunk.

A huszonegyedik századi Calibre 11 egy Sellita SW300-as alapszerkezet és egy Dubois-Depraz 2006 stoppermodul összeépítéséből keletkezett, ami abból a szempontból méltatlan volt a Monacohoz, hogy annak idején ’69-ben pont a Heuer saját automata kronográf szerkezete tette naggyá. Nem volt egy rossz szerkezet, de nagyon magasra tették a lécet fél évszázaddal korábban.

Ennek vet most véget a Monaco Heuer 02 és indítja el a – remélhetőleg tartós – új, in-house vonalat. A kronometer.hu-ra felkerült első cikkek között volt a 2017-es Baselworld-ön bemutatott Heuer 02-es szerkezettel debütáló új Autaviaról szóló írás. Akkor már egyértelművé vált, hogy a megfelelő marketingeszközökkel nagy jövő várhat a Heuer 02-re. A zseniális marketingeszközök elmaradtak, és a Heuer 02-ről is aránylag kevesen hallottak, pedig egy kifejzetten jó felépítésű, könnyen szkelettálható, oszlopkerekes kronó szerkezet.

Ezt kapta meg most, 2019 novemberében a Monaco is. A heritage modellel szemben az indexek nem fekszenek, és a korona is egy oldalra kerül a gombokkal. Van viszont kismásodpercünk egy nagyon finom crosshair jelöléssel, külön segédszámlap nélkül. Így végre lett hely óragyűjtőnek, ezáltal már nem csak félórás időtartamot tudunk mérni, hanem 12 órás szakaszokat – a jobb oldali segédszámlap a percgyűjtő, a baloldali az óragyűjtő, a központi másodpercmutató pedig a stopper másodpercmutatója.

A specifikáció nem változott, 39 milliméter átmérőjű, 100 méter vízállóságú a tok, a megszokott formával. A Heuer 02-es szerkezet 28.800-as lengésszám mellett 80 órás járástartalékkal bír. Apró érdekesség, amitől az igazi rajongóknak összeszorulhat a szíve, hogy visszakerült a TAG logó a Heuer fölé.

Calibre 12 Final Edition

Mondhatjuk, hogy ez a típus volt a kakukktojás. Bár rendkívül népszerű modell volt, de ellenben a Calibre 11-gyel, itt a korona és a gombok is jobb oldalon helyezkedtek el, szintén egy Sellita alapra épített Dubois-Depraz stoppermodullal működött.

Most elérkezett ennek a szériának az utolsó kiadása, amit a nevében is jelölnek. Rendkívül szép ródiumszürke, texturált számlapot, harmonikus fekete segédszámlapokat kapott az utolsó modell, és a hátlapra a sokatmondó gravírt, miszerint 1000 példányban limitált. Mivel ezt a gomb-kiosztást a Monaco Heuer 02 viszi tovább, így a calibre 12-re a továbbiakban tényleg nem lesz szükség.

Akit nem zavar a gombkiosztás és a modulkronó szerkezet, csupán a Monaco hamisítatlan hangulatát szertné, egészen biztos, hogy egy darabig még be tudja szerezni a cal12-es darabokat.

Galéria: