Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

A JLC is beállt abba a klubba, aminek tagjai már az éves óraexpók előtt csepegtetik az újdonságokat. Master Ultra Thin Moon eddig is létezett, de nem így.

A januári SIHH-étvágyunkat gerjeszti a Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Moon Enamel, aminek különlegessége nem a holdfázisban, vagy az óra vastagságában rejlik, hanem a számlapban. Hogy a JLC manufaktúrájában hogyan készítik kézzel a számlapokat, azt már részletesen megnéztük (ITT), amikor gyárlátogatáson jártunk náluk, a svájci hegyek között, a Jura völgyében. Most viszont egy létező modellt tettek különlegsebbé.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Moon Enamel - bemutató
A kollekció egy korábbi tagja. Szép, elegáns, de hiányzik belőle a részletsség.

 

Az eddigi Master Ultra Thin Moonokhoz képest a legszembetűnőbb különbség a számlap. Az eddig használt selyemszámlapokat váltja a részletgazdagon kidolgozott gilosált, kék változat. Kézzel készült a gilosálás, majd akék zománcfesték felvitele és égetése is, a két felületkezelés együtt igazán különleges milliőt kölcsönöz. Képes annyi színben feltűnni, mint egy selyemszámlap, a texturáltsága mégis sokkal gazdagabb a gilosált vonalaknak köszönhetően, a kék számtalan árnyalatát elénk terítve.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Moon Enamel – bemutató

A holdfázist is lényegesen ötletesebben oldották meg, mint a korábbi változatoknál. Míg eddig a számok egyszerű, de igényesen elkészített festett számok voltak, most a kék számlap rendjét töri meg a – szerintem – fehérarany számlapkeret, ami a holdfázist öleli körbe, ebbe pedig vésték a számokat, ami a gilosált számlap részletessége mellett még egy dimenziót, még egy réteget nyit.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Moon Enamel - bemutató
Zománc-kellékek

A 39 milliméter átmérőjű fehérarany tok 10 milliméter vastag. Láttunk már ennél vékonyabb órát, mégis, az 925-ös automata szerkezet,a 70 órás járástartalék és a holdfázis komplikáció helyigényét az ésszerű költségkeretek mellett nem lehet a végtelnségig csökkenteni, és a számlap esetében sem az volt a célkitűzés, hogy minél vékonyabb legyen. Az 5 bar vízállóság legalább garantálja a biztonságos kézmosást.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Moon Enamel - bemutató

Mindössze 100 darab készül a Master Ultra Thin Moon Enamelből, ami egytől egyig megváltás az elegáns és igényes, de itt látott részletek nélkül aránylag szürke, Master Ultra Thin Moon kollekcióban.

Galéria: