A Professional/Marinemaster vonal

A Tuna, bár hordható, de aránylag kevesen vannak, akik rendszeresen viselnék ezt a hatalmas tokot, így a Seikonál is megtalálhatóak a mindennapokban jobban használható, mégis nagy vízállósággal rendelkező órák.

Az 1965-ben kiadott első Seiko búváróra, a 62MAS után a komolyabb búvárórák között a 300 méterig vízálló 6215 következett 1967-ben, majd 1968-ban a 6159-7001 típusszámú óra, amelyek külsőleg is teljesítették a robusztussággal kapcsolatos elvárásokat.

Akkor és most: Seiko búvárórák - 2. rész
Seiko 6215 (bal oldalon) és 6159 (jobb oldalon) – Forrás: www.thewatchsite.com

Az órák tokja monoblokkos, tehát egy darabból kiöntött volt, koronazárral, javítva a vízállóságot, és automata szerkezettel működtek. A 6159-7001-ben a Grand Seikokban használt magas minőségű szerkezetet építették be, aminek különlegessége volt az óránkénti 36.000-es, kifejezetten magas lengésszám. A két típus csak nagyon rövid ideig, megközelítőleg 2 évig volt gyártásban, nagyon kevés készült belőlük, valóban ritka órák, amelyek ára könnyedén eléri vagy meghaladja a 2-3 millió forintot, ha egyáltalán fellelhetőek éppen.

Akkor és most: Seiko búvárórák - 2. rész
A Seiko 6215 és 6159 hátlapja – Forrás: www.thewatchsite.com

 

A rövid gyártási időszak után hosszú szünet következett, a fenti két órához hasonló típust a Seiko csak 2000-ben dobott újra piacra, SBDX001 és SBDX003 jelzéssel a történelmi kollekciójában -Historical Collection-. A két új típus minimálisan, a mutatók, a számlap és az indexek színében, felirataiban tér el egymástól. A legelsőkhöz az SBDX003 jobban hasonlít, a 6159-es megjelenését felidézve.

Akkor és most: Seiko búvárórák - 2. rész
SBDX003 (bal oldalon) és SBDX001 (jobb oldalon) – Forrás: yeomanseiko.com

 

A 44 mm átmérőjű tokban, szintén hasonlítva a 6159-es megoldásához, a Grand Seiko minőségével egyező 8L35 automata szerkezet foglal helyet.

Akkor és most: Seiko búvárórák - 2. rész
Seiko 8L35 szerkezet – Forrás: timetapestry.blogspot.hu

 

A Grand Seiko új nehézbúvárjai

A Seiko csúcs-kollekciója, a mostanra önálló márkává avanzsált Grand Seiko eddig nem helyezett nagy hangsúlyt a búvárórákra. 2017-ben azonban több olyan új modellt jelentettek meg, amelyeket technikai jellemzőik a professzionális kategóriába sorolnak, kidolgozásuk pedig hamisítatlan Grand Seiko.

Akkor és most: Seiko búvárórák - 2. rész
Grand Seiko SBGH257 – Forrás: monochrome-watches.com

A két új típus az SBGH255 fekete számlappal és az 500 darabra limitált kék számlapos SBGH257. Tokjuk titánból készült, 46,9 mm átmérőjű és 17 mm magas, 600 méter vízállósággal. Az órát működtető 9S85 automata szerkezet 37 köves, 55 óra járástartalékkal rendelkezik és több más legendás szerkezethez hasonlóan magas, óránkénti 36.000-es lengésszámmal rendelkezik. Az új 600 méterig vízálló búvárórák listaára a csúcskategóriához illően magas, 12 ezer euró.

Akkor és most: Seiko búvárórák - 2. rész
2017-es Grand Seiko búvárok – Forrás: ABTW

 

A Seiko, mint a két részes sorozat alatt megtapasztalhattuk, előszeretettel idézi meg korábbi modelljei dizájnját, hangulatát. Bár a Grand Seiko vonal ettől eltér, és aránylag újat hoz a kollekciókba, követve a japán múlt jellegzetes formáit, éleit, apró részletekben egyre inkább vissza fog térni korábbi modellekhez. Hogy mikor és mely részletekben köszön majd vissza a régi korok szelleme, kiderül, amikor a mostani “most” a későbbi “akkor” lesz. -LV.-

A Seiko hatalmas és évszázados választékának bemutatásával könyveket lehetne megtölteni, ezért a cél az “akkor és most” cikkeknél néhány óratörténetileg, vagy műszakilag fontos és érdekes típus kiválasztása, bemutatása, hogy egy rövid összefoglalásban lehessen látni, egy-egy típuscsalád honnan indult és merre tart.