A Constellation, a jellegzetes csillagvizsgálóval a hátlapján, mint az Omega zászlóshajója 1952 óta alkotja a kollekciót, többször frissült dizájnnal, és most már egy utóddal, a Globemasterrel.

A krono/shopban már bemutattunk egy ’74-es Constellationt, ami a kor jellegzetességeit viseli magán, nagy méret, négyzet alakú tok, széles csatlakozású szíj. Ez a darab viszont még a boldog békeidőkből való, amikor az Omegának még nagyon ment, és a sikere túlszárnyalta a riválisokat, tehát a hetvenes évek előtt – talán pont ennek köszönhető, hogy az utóbbi években elképesztő kultusz kerekedett a pie-pan köré.

A Constellation család 1952-ben indult, a ’48-as nagy sikerű, kronométer minősítésű Centenary modell keltette életre. A limitált típus kifejezetten elterjedt lett, de ha már limitált, nem lehet sorozatgyártani. Ezért megalkották a Constellationt. Kronométer minősítésű, kiemelkedő minőségű, elegáns darabokat, amik a 80-as évekig a csúcs-Omegát jelentették.

Jelen darab 1966-os, a gyűjtők által leginkább keresett referenciaszámú, 168.005-ös, amit “Az acél pie-pan”-nek neveznek. A 34,5 milliméteres tok a pie-pan számlap optikája miatt lényegesen nagyobbnak hat, és erre rásegítenek még a hosszú, jellegzetes tokfülek, amik nincsenek papírvékonnyá polírozva, minden vonala határozott, és eleganciája mellett vastag. A szürke selyemszámlap hibátlan állapotú, nem látszik rajta a kor. [A pie-pan elnevezést az első látásra felismerhető pités tál formájáról kapta. A hatvanas években több gyártónál is divat volt, viszont az Omega találta meg a legjobb arányokat.]

A plexi gyári, a mutatók tengelyénél élesen kivehető a plexibe gravírozott Omega logó.  A számlappal együtt a vékony onyx kővel kirakott indexek és a mutatók is azok, amikkel a gyárból kijött ’66-ban, csak úgy, mint a peremes dátumablak. Apró részlet, hogy a lejtő számlapon a magas indexek és a kiemelkedő dátumablak mélységérzetet kelt, és egy apró, háromdimenziós “domborzatot” tár elénk.

Nemrég járt teljes szervizen a Hantos Órás műhelyben, a járása, mint egy vadonatúj Constellationé. A beavatkozásról még képeket a galériában találtok. A cal.564 19.800-as lengésszámon jár, és az akkori átlagnál hosszabb, 50 óra a járástartaléka. Maga a werk egyébként szépen, a típuscsaládhoz méltó módon megmunkált, nincs túldíszítve, viszont látszik rajta, hogy az elérhető legmagasabb minőségre törekedtek.

Ahogy az a krono/shopnak hitvallása, olyan órákat kínálunk, amik a koruk ellenére szinte újak, funkció, járás, megbízhatóság és megjelenés szempontjából egyaránt, mégis megőrizték az elmúlt évtizedek emlékét, így a számlap, a mutatók érintetlenek maradtak, ha gyűjtöttek sérüléseket, patinát az évek során, akkor úgy, ha konzerválta az előző tulajdonosa, és a levegő sem érte, akkor úgy. Ez a Constellation pedig újabb példája annak, milyen egy 50 éves óra, ha igazán odafigyeltek rá.

Irányár: Elkelt 
kronoshop@kronometer.hu

Típus: Omega Constellation
Referenciaszám: 168.005
Gyártasi év: 1966 (serial 24……..)
Tok: 34,5mm, rozsdamentes acél,
Vízállóság: eredetileg cseppálló / vízben használni nem javasolt, évente nyomáspróba viszont annál inkább
Számlap: Pie-pan, sunburst ezüst, kiváló állapotban
Szerkezet: cal.564 – 50 óra járástartalék, 19.800-as lengésszám, kronométer minősítésű (a COSC szabvány alapján napi -4/+6 másodperces megengedett maximális járáseltérés). 2018 májusában szervizelt.
garancia: 10 hónap, kronometer.hu
Szerkezetfotók: @KricsikGyuri
Galéria: